Ruoka, kulttuuri ja oppiminen
Näkökulmia ruokatutkimuksen menetelmiin
Janhonen-Abruquah Hille, Vieltojärvi Matleena ja Palojoki Päivi
Tämä kirja on muotoutunut lukuvuoden 2011–12 aikana Helsingin yliopiston kotitalousopettajan koulutusohjelman opettajien, graduvaiheen opiskelijoiden ja tohtoriopiskelijoiden tutkimustyön tuloksena. Kirjan tarkoituksena on kokoavasti pohtia ruokatutkimuksen menetelmiä erilaisista tutkimuksellisista näkökulmista käsin. Tavoitteena on nostaa esiin menetelmällinen moninaisuus, jollaista tarvitaan, kun tutkitaan moniulotteista ilmiötä syöminen ja ruoanvalmistus. Artikkelikokoelman läpäiseviä teemoja ovat ruoanvalinta, ruoan valmistaminen, ruokakulttuuri, tutkimusmenetelmälliset valinnat ja oppiminen. Niitä tarkastellaan arjen ja kotitalousopettajan koulutuksen kontekstissa. Kirjassa on kahdeksan artikkelia, joiden näkökulmissa yhdistetään kasvatustieteen, yhteiskuntatieteiden, historiatieteiden ja työntutkimuksen näkökulmia.